Op de Algemene Hindoe Basisschool speelt burgerschapsonderwijs een belangrijke rol in de vorming van bewuste, respectvolle en verantwoordelijke burgers.
Vanuit hindoeïstische waarden zoals dharma (rechtvaardigheid), ahimsa (geweldloosheid) en samenspel van diversiteit, leren leerlingen over respect, tolerantie en sociale verantwoordelijkheid.
Wereldburgerschap vormt de kern van ons onderwijs en is geïntegreerd in alle vakken, waaronder taal, rekenen, wereldoriëntatie en de sociaal-emotionele ontwikkeling.
Zodoende hebben wij een leerlingenraad op school.
Een leerlingenraad speelt een belangrijke rol binnen burgerschapsonderwijs. Het biedt leerlingen een stem en leert hen actief deelnemen aan de schoolgemeenschap. Door mee te denken en beslissingen te nemen over schoolzaken, ontwikkelen ze vaardigheden zoals verantwoordelijkheid, samenwerken en democratisch handelen.
Op de Algemene Hindoe Basisschool maken we gebruik van de methode De Vreedzame School voor burgerschapsonderwijs. Deze methode helpt leerlingen op een positieve en respectvolle manier samen te werken, conflicten op te lossen en verantwoordelijkheid te nemen voor hun gedrag. Het draagt bij aan de ontwikkeling van sociale vaardigheden en versterkt de onderlinge relaties, waardoor een veilige en betrokken schoolomgeving ontstaat.
